Herstel Mountainbike route Leersum na de storm

Herstel Mountainbike route Leersum na de storm

Herstel Mountainbike route Leersum na de storm 2560 1440 Nudge Cycling | MTB huren | MTB clinic | Gravelbike huren | Utrechtse Heuvelrug

Zoals waarschijnlijk veel van jullie weten is Leersum op 18 juni 2021 getroffen door een zogenaamde valwind. Een extreem heftige storm die in een korte periode enorm veel schade heeft veroorzaakt in de omgeving van Leersum. Meerdere huizen zijn geraakt en met name in het Lombokbos ten noordwesten van Leersum zijn honderden bomen omgewaaid.Ā 

Gelukkig heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met MTB Utrechtse Heuvelrug de MTB routes weer snel vrij gemaakt waardoor we gebruik kunnen maken van maarliefst 16 km aaneengeslotenĀ  MTB route. (slechts 1,2 km is nog onbereikbaar)

In het Lombokbos ligt een stuk van de mountainbike route Leersum. Een routeĀ  waar ik samen met een aantal anderen beheerder (op het gebied van onderhoud) van ben. Op dit moment is Staatsbosbeheer bezig met het opruimen van het getroffen gebied. Maar wat gaan ze nu doen en wat betekent dit voor de route?

Stormschade mountainbike route Leersum

Ik ben met Rein Zwaan van Staatsbosbeheer het gebied in gegaan om de situatie te bekijken en te bespreken wat er mogelijk is voor wat betreft de route.

Als we beginnen bij de tombe van Nellesteijn valt als eerste op hoe kaal alles is. De Tombe is een referentiepunt maar verder is het moeilijk oriĆ«nteren. We gebruiken een GPX bestand om te zien waar de route liep. En opeens zien we een route paaltje: Le4ā€¦.. maar het pijltje wijst de verkeerde kant op, want we gingen hier toch omhoog? Bij nader onderzoek blijkt dat het paaltje waarschijnlijk door de kraan is verplaatst. Ondanks dat ik hier honderden uren heb geklust; alleen door op de kaart te kijken weet ik waar de route loopt. Heel af en toe zien we het komvormige spoor maar meestal niet.Ā 

Herinrichting gebied

Rein vertelt dat er een eerste plan ligt voor de herinrichting van het gebied. Allereerst worden de brede lanen geruimd en daarna de rest van het gebied. Er zullen een aantal ā€œstorm-eilandenā€ blijven waarin omgevallen bomen niet worden verplaatst en alles blijft liggen: nieuwe, bijzondere mogelijkheden voor flora en fauna om dit te ontginnen! Daarna is het tijd om te gaan herplantten en te kijken naar waar de overige wandelpaden en route komen te liggen. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de route terugkomt!Ā 

Wortelklim van MTB route Leersum

We lopen de route na en zien dat we twee keer een ā€œstorm-eilandā€ kruisen. Nog geen idee hoe we dat gaan oplossen: erboven langs, onder, heel misschien erdoorheenā€¦. voor de details moeten we nog even afwachten. We bespreken een aantal punten die eventueel aangepast kunnen worden. Ook zien we dat de zogenaamde ā€œWortelklimā€ het overleeft heeft! Die willen we graag weer opnemen in de route.Ā 

Het valt op dat het laatste gedeelte van de route minder te lijden heeft gehad dan het stuk in het begin. Misschien zouden we hier al wat eerder aan de slag kunnen om de route weer begaanbaar te maken voor het Broed seizoen.

Het broedseizoen

Het broedseizoen loopt van half maart tot medio augustus. Het is in die periode niet gebruikelijk en vaak zelfs verboden om in het bos grote verstorende werkzaamheden uit te voeren. Vandaar dat het erg belangrijk is dat de opruimwerkzaamheden voorspoedig verlopen: wanneer ze rond 15 maart pas klaar zijn, kan er pas begin augustus aan de route worden gewerkt!

Omdat via een andere bron binnen kwam dat Utrechts landschap gaat werken aan het opruimen van het gedeelte Breeveen dat aan de andere kant van de Utrechtse baan ligt, kunnen we heel misschien de omleiding die nu nog geldt over de Heulweg en Utrechtsebaan wat verkorten (nadruk op heel misschien).

Ik zal jullie op de hoogte houden via dit blog.

Herstellen MTB route Leersum

Rein en ik lopen weer terug naar de tombe. Mijn gevoel is eigenlijk dubbel: de verwoesting maakt me verdrietig, maar het vooruitzicht dat we de route weer gaan herstellen zorgt voor een blijde verwachting (als dat de juiste term is šŸ˜‰)

Ik wil Rein bedanken dat hij ons betrekt in het proces en de tijd heeft genomen om het ter plekke te gaan bekijken.

Marc van der Linden, Nudge Cycling

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.
1
Hallo,
Hoe kunnen we je helpen? Druk op de pijl om direct met ons te whatsappen.