Ontdek de prachtige MTB Route Leersum

Ontdek de prachtige MTB Route Leersum

Ontdek de prachtige MTB Route Leersum 1000 1000 Nudge Cycling | MTB huren | MTB clinic | Gravelbike huren | Utrechtse Heuvelrug

De MTB route Leersum: een echte beleving

Wil je genieten van deze prachtige mountainbike route in Leersum? MTB in Leersum is echt een beleving. Je fietst over 18 kilometer aan offroad trails met mooie lange singletracks met een verbazende hoeveelheid hoogtemeters. Het is een prachtige uitdagende route die door het mooie natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug loopt. De route start in het Lombokbos, vlakbij onze locatie.

MTB Route Leersum aangepast

Op 18 juni 2021 is dit stuk bos en Leersum getroffen door een zogenaamde Valwind, waarbij duizenden bomen zijn omgewaaid. Dit betekent dat op dit moment een gedeelte van de trail niet toegankelijk is. Dit duurt waarschijnlijk nog tot midden 2022. Lees meer over de herstelwerkzaamheden aan de mountainbike route in Leersum.

Start van de mountainbike route in Leersum

De route start in het Lombokbos, dicht bij ons startpunt in Leersum. Mooie lange singletracks met een verbazende hoeveelheid hoogtemeters. Met op sommige plaatsen boomwortels. Kom jij overal boven zonder een voetje aan de grond te zetten?(LE1-LE11)

Markant punt is de witte Tombe van Nellesteijn. Onder de toren vind je de grafkelder van de familie van Nellesteijn, de toenmalige eigenaars en bewoners van ridderhofstad Broekhuizen.

Komende uit het Lombokbos volgt er een singletrack (LE12-LE19) parallel aan het fietspad van de Utrechtse baan. Een goed voorbeeld van hoe tegenwoordig zogenaamde flowtrails worden aangelegd. Al het aanwezige hoogteverschil is opgezocht om tussen de bomen door een heerlijk slingerend pad te maken. Dit stuk is tijdens onze clinics meestal het punt om te leren schakelen, remmen en met name: sturen!

Remkuilen en slingerende singletrails

Vervolgens doemt na het oversteken van de Scherpenzeelse weg en een korte singletrack een lange brede klim op (LE20-LE23). Hier is de Heuvelrug wel heel duidelijk te zien en te voelen, aan je benen! Boven gekomen (LE24-LE32) rijden we over een gedeelte van de oude route verder. Hier geen singletracks maar bredere gedeelde paden. We rijden een keer de heuvelrug af met aan het einde een scherpe bocht naar links (LE27), doordat mensen hier hard remmen hebben we hier voor het eerst te maken met zogenaamde “remkuilen”. Wel op je fiets blijven zitten! Of eigenlijk beter: ga staan en laat je benen de hobbels opvangen. Verderop gaan we weer over op een smaller pad naar beneden. Waar een leuke singletrail slingerend tussen door de bomen loopt.(LE33-LE35) Na een aantal wat bredere paden (LE35-LE37) komen we weer op een mooi smal pad (LE37-41) dat door een stuk bos gaat waar op sommige momenten bijna niets van onze samenleving te horen is. Heerlijk rustig!

Airtime en Mont Ventoux

In een afdaling op dit stuk vind je een optioneel zijpad (LE40) waar 2 zogenaamde tafels zijn aangelegd. Voor de meer ervaren bikers een mogelijkheid om wat Airtime te maken. Na een korte maar steile klim, volgt een afdaling door een schitterend stuk bos voorzien van mos en grote douglassparren (LE42-LE44) . Maar houdt je aandacht op de trail: je focus is nodig om goed door de bochten te komen! We gaan hierna nog een keer omhoog om daarna via een lekker lopend pad (LE45-LE47) uit te komen bij een klim die door de locals (en Strava adepten) de Mont Ventoux wordt genoemd: hoe zou dat nu komen? (LE48-LE50) Boven aangekomen even uitrusten is zeker geen schande 😉

Uitdagende singletracks & klim

Iets verder zijn we aangekomen bij het punt waar een verbinding is met de route Amerongen(LE53).  Voor de route Leersum blijf je de rode routepijltjes linksaf volgen. Ga je hier rechtdoor, dan kom je uit op de route Amerongen.

Dit is een stuk met uitdagende slingerende singletracks (LE54-LE60). Gevolgd door een lange afdaling met zelfs meerdere haarspeldbochten! (LE60-63) en een lekker lopend stuk waarna we wederom de Scherpenzeelse weg over steken(LE64-LE70).

De route gaat verder bij de ingang van Park Ginkelduin. Hier volgt een lange en uitdagende track over de zandduinen van Ginkelduin. Het hoogteverschil is minder groot maar dit wordt goedgemaakt door de opeenvolging van heuveltjes en een paar echte kuitenbijtertjes (LE71-LE80). In de zomer en tijdens droge periodes is hier kans op mul zand.

Einde MTB route Leersum

Als laatste voordat we weer terug zijn bij ons beginpunt rijden we nog over een trail door het gebied Breeveen (LE88-LE93). Vloeiende bochten en korte klimmetjes. Tijdens de Valwinden van 2021 zijn hier echter ook veel bomen omgevallen en daarom is dit stuk tijdelijk afgesloten. Er is een omleiding ingesteld over het fietspad (Heulweg)

We komen uit op een fietspad dat dwars door een open vlakte loopt: het Leersumse Veld. Een prachtig natuurgebied met heide en een aantal ondiepe plassen. Het echte hoogteverschil is nu gedaan maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk is. Er volgen nog een aantal singletracks met de eerder al aangehaalde flow. (LE81-LE87) Heerlijk sturen en genieten van de omgeving!

Om bij ons startpunt terug te komen volg je de omleiding tot je op de T-splitsing, hier ga je naar rechts.

MTB Clinic Leersum

Wil je goed leren mountainbiken en met meer plezier en meer vaardigheden gebruik maken van de routes van MTB Heuvelrug? Onze clinics op de mountainbike zijn er voor iedereen. Zowel voor de absolute beginner als de gevorderde mountainbiker.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.
1
Hallo,
Hoe kunnen we je helpen? Druk op de pijl om direct met ons te whatsappen.