Op 5 juli zijn de eerste fysieke werkzaamheden gestart: met een kraantje is de eerste 400 meter gegraven in een stuk bos, dat eigenlijk geen bos meer is. Ook is er door de vrijwilligers een stuk schoongemaakt en afgewerkt.
Voordat het zover was, is er al veel voorbereidend werk gedaan, vanaf begin mei zijn er meerdere sessies in het bos geweest met de terreineigenaar. We zijn er volgens ons in geslaagd om een mooie maar ook verantwoorde track uit te zetten. En alvast een kleine tip van de sluier: “De Wortelklim” zit er nog steeds in!
Voor diegene die het gemist hebben: Stormschade valwind Leersum 18 juni 2021


Planning
Vanwege het broedseizoen kunnen we nu niet alles afmaken, we hebben alleen die stukken gedaan waar nu door de storm eigenlijk niets meer staat. Vanaf 15 juli gaan we dan verder met de rest.
We kunnen niet nalaten om het team van Staatsbosbeheer een enorme pluim te geven! Door de samenwerking van MTBUH met de boswachters (Ecologie, Bosbeheer en Publiek) die verantwoordelijk zijn voor dit gebied, konden we van start gaan.
We willen jullie vragen nog niet op zoek te gaan naar de aangelegde paden! Ze zijn nog niet af en zijn zeker nog niet aan elkaar gekoppeld. Volg de berichtgeving hierover op de kanalen van MTB-Utrechtse Heuvelrug
Achtergrond
Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer staat eigenlijk net als heel Nederland voor een aantal uitdagingen zoals bijvoorbeeld: klimaatadaptatie, energietransitie en woningbouw, etc
En als grootste terreinbeheerder willen ze een bijdrage leveren aan een aanpak die Nederland ook voor de toekomst verzekert van een groenere en natuurlijke omgeving waar iedereen gezond en veilig kan leven en werken. Die ambitie met als titel veerkracht en verbinding hebben ze vertaald naar 5 prioriteiten en doelen.
- Biodiversiteit
- Klimaat
- Recreatie
- Grondstoffen
- Participatie
Het team van staatsbosbeheer ging na de valwind van vorig jaar dan ook met deze doelen in het achterhoofd aan het werk om de gevolgen van de storm op te ruimen, de nieuwe inrichting van het gebied te ontwerpen en is ondertussen bezig met de uitvoering van het ontwikkelde plan.Wie de ravage heeft gezien weet dat dat geen makkelijke opgave is geweest en dat er nog wel het een en ander te doen staat.
De heraanleg van de route was 1 van deze openstaande zaken. Op basis van onder andere de onderstaande uitgangspunten hebben we hiervoor gezamenlijk een plan gemaakt:
- daar waar mogelijk gebruik maken van de bestaande route (er was echter niet veel meer over ;-()
- scheiding van gebruikers
- interessant genoeg zodat de bikers op de paden blijven
- zo weinig mogelijk impact op de natuurlijke omgeving